Signalen van je lijf

Luisteren naar je lichaam betekent voor velen niet meer dan eten wanneer je honger hebt en slapen wanneer je moe bent.

Geschreven door: Iris van Westering – Phoenix Lifestyle

Logisch toch? Het verbaast je mogelijk, dat we zelfs deze basisbehoeften vaak niet respecteren.

We proberen ons lichaam aan te passen aan onze planning in plaats van; te plannen op basis van wat onze behoefte zijn en welke signalen ons lichaam ons geeft.

Ook ik erkende lange tijd het belang niet van te luisteren naar mijn lichaam.
– Ik sportte zeker drie keer per week.
– At zes keer per dag (zodat mijn vetverbranding op gang bleef).
– Acht uur slapen in de nacht stond op de planning.

Klonk me toen als een goed programma voor mijn lijf.
In het weekend was ik trouwens ‘vrij’ van dit programma.

Dan ging ik ontspannen. Dat deed ik met wijntjes met bijhorende borrelplank, series kijken en om de beurt uitslapen. (De ander was de sjaak, die moest vroeg met de kids naar beneden.)

Ik had last van mijn knieën, rug, darmen, mijn nek zat regelmatig vast en ik had best vaak een off-day. Dan had ik niet zoveel energie en het meest vervelende: een kort lontje naar mijn man en kinderen.

Pas toen ik ging doen waar ik dacht dat mijn lichaam om vroeg. Werden de klachten minder. Dat was eerst voornamelijk fysiek.
– Stoppen met overbelasten van mijn knieën, door te stoppen met aerobic lessen geven.
– Rug en nek dacht ik op te lossen met de keukentafel in te ruilen voor een sta- en zit bureau.
– Tijd voor mezelf in te plannen zodat ik minder vaak een kort lontje zou hebben.
– Zakje met vezels voor mijn darmen.

Ik ontdekte hoeveel waardevolle informatie ons lichaam ons geeft en hoe slecht ik mijn lichaam eigenlijk kende. Want de klachten kwamen toch met vlagen terug.
Het helpt dus wel. Maar je gaat nog niet naar de oorzaak van de oorzaak.

Maar hoe kom je achter die oorzaak van de oorzaak?

Wanneer je klaagt over keelpijn is er immers niemand die je spontaan vraagt ‘in welke recente situatie ben je niet voor jezelf en je eigen waarheid opgekomen?’.

Wanneer jij je klein maakt en meer in elkaar gedoken gaat zitten, is er niemand die zegt. ‘Ga even recht opzitten dat bevordert je bloedsomloop, je energie en je gedachten. Stop met wat je aan het doen bent. Hierdoor zit je niet lekker in je vel. Loop even blokje om al is het maar tien minuten. Frisse lucht en een rechte rug zullen je helpen om weer lekker in je vel te zitten.’

Wanneer je urineweginfecties hebt zal niemand vragen op wie of wat je zo ‘pissed off’ bent.

Het zijn die momenten dat je bewust wil worden van je klacht. Een goede vraag kan je helpen om te herkennen met wat er in je leven gebeurt of gebeurde dat aan je klacht gelinkt kan zijn.

De boodschap ontcijferen

Het boek ‘ongetemd leven’ van Glennon Doyle deed me WEER beseffen dat de altijd aanwezige link tussen lichaam en geest altijd dieper ligt. Wanneer ik nu met een lichamelijke klacht wordt geconfronteerd, tracht ik te ontcijferen welke boodschap mijn lichaam mij tracht te geven en vervolgens naar deze inzichten te handelen.

Daarvoor raadpleeg ik de symptomenlijst in ‘De sleutel tot zelfbevrijding’, het naslagwerk van Christiane Beerlandt. Dit is een soort encyclopedie voor lichaamsklachten. Dat gaat van schimmel tussen je tenen, puistjes, oorsuizen, overmatige productie van oorsmeer tot onderrug klachten en zelfs tumoren.

Maar wat doe je bij een neerwaartse spiraal. Wat doe je dan? Meestal ga je door waar je mee bezig bent, dat zijn we zo gewend. Even doorpakken, gewoon de dingen even doen, die gaan ook niet vanzelf en die pijntjes gaan vast wel weer over. En meestal gaan ze ook wel weer over… Dat is waar.

Maar wat nou als iets langer blijft? Die hoofdpijn die elke avond maar terugkomt? Die rugklachten? Die uitslag op je lichaam? Is het dan ook nog verstandig om te doen wat je altijd al deed?

De makkelijkste weg is om die pijnstiller te nemen.
De moeilijke weg naar de oorzaak van de oorzaak is.

Neem de tijd om te luisteren naar je lichaam.

‘Doen wat je altijd al deed’ zorgt voor verwijdering van jezelf, je voelt wel dat er iets niet oké is, maar eigenlijk wil je er niet aan. Het eerste wat je denkt: ‘Het komt me nu niet uit. ’Maar lichamelijk ongemak komt nooit uit. Dus als het er toch al is, neem dan de tijd om te luisteren. Want vaak heeft lichamelijk ongemak te maken met stress.
Stel jezelf nu je dit gelezen hebt de volgende vraag:
Wist je dat je het zelfherstellend vermogen van het lichaam kan ondersteunen?
(denk aan verkoudheid, vermoeidheid, uitslag, darmklachten overgewicht en pijnklachten).

Raakt dit je? Check hoe het met jou stress hormonen zijn. 
Hierin kun je laten meten hoe jij jouw BALANS KAN HERSTELLEN.

 

 

Verder lezen?

Gevolgen van de moederwond op de kinderen

Moederwond, welke gevolgen heeft dit voor je relatie en je gezin? De dochter van 10 jaar, neemt vaak de rol van verzorger op zich, zowel ...

Natuurlijke manieren om gelukshormonen te verhogen: Hét geheim van je eigen geluk maken!

We weten allemaal dat we hormonen hebben en dat ze ongelooflijke invloed hebben op onze gesteldheid. Toch houden we hier vaak in onze levensstijl te ...

Voor de ondernemende man

De man wil op zijn best zijn op de zaak. Voldoening halen uit zijn bedrijf. Een voorbeeld zijn voor zijn personeel. Ruimte hebben om nieuwe ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders