Natuurlijke manieren om gelukshormonen te verhogen: Hét geheim van je eigen geluk maken! - Phoenix Lifestyle

Natuurlijke manieren om gelukshormonen te verhogen: Hét geheim van je eigen geluk maken!

We weten allemaal dat we hormonen hebben en dat ze ongelooflijke invloed hebben op onze gesteldheid. Toch houden we hier vaak in onze levensstijl te weinig rekening mee. We letten op ons dieet, lichaamsbeweging en ook steeds meer op onze mentale gezondheid. Wist je dat deze allemaal direct onze hormoonhuishouding beïnvloeden? En dat er natuurlijke manieren zijn om gelukshormonen te verhogen?

En dat is goed nieuws! Voel jij je teneergeslagen, verdrietig of loop je vast? Dan kun je bij jezelf gelukshormonen aanmaken. In deze blog leer jij over de 4 bekendste hormonen die geluk beïnvloeden, krijg je inzicht in welk gelukshormoon jij wellicht te kort schiet én wat je kan doen om welk gelukshormoon aan te maken. Trick en begeleid jezelf gelukkig te voelen!

Gelukshormonen; wat zijn dat?
Er zijn 4 hormonen die worden gezien als de ultieme gelukshormonen: Endorfine, Serotonine, Dopamine en Oxytocine. Deze hormonen kunnen ons geluksgevoel rechtstreeks beïnvloeden. Vaak zijn we ons er niet bewust van wanneer we ze wél hebben, maar wanneer we ze missen merken we dat gelijk. 

Heb je een gebrek aan lichaamsbeweging? Mis je bepaalde voedingsstoffen (zoals tryptofaan)? Gebruik je regelmatig verdovende middelen? Of heb je weinig tot geen sociale interactie? Als je ‘JA’ op één of meerdere van deze vragen hebt beantwoord, is het logisch te verklaren dat je je niet zo lekker voelt. Daar gaan we NU verandering in brengen! Leer per hormoon natuurlijke manieren zijn om deze gelukshormonen te verhogen!

Jouw eigen natuurlijke verdovingsmiddel: Endorfine!
Endorfine wordt ook wel gezien als het energie hormoon. Het komt vrij wanneer je in beweging komt, op welke manier dan ook! Het geeft je een gevoel van euforie en welzijn en is een natuurlijke pijnstiller die jouw lichaam zelf maakt. Wanneer je valt of je kleine teen stoot komt er eerst een intense pijnscheut door je lichaam. Vlak erna, zakt de pijn alweer. Dat is wat endorfine voor je doet! 

Een tekort kan komen door onvoldoende fysieke beweging; sporten maar ook lachen en liefkozingen maken dit hormoon aan. Je merkt dit door een verlaagde pijngrens en een verhoogd stressniveau. Langdurige stress kan het endorfinesysteem uitputten en het vermogen van het lichaam om endorfine te produceren verminderen waardoor je in een vicieuze cirkel terecht kan komen. En dat willen we niet! 

Het recept voor endorfine!
Beweeg; of je nu gaat wandelen, rennen, de sportschool induikt of gewoon op je bed gaat springen! Elke vorm van beweging helpt bij de aanmaak van dit gelukshormoon. Begin te lachen, al is het nep, na een tijdje voel je je zó ongemakkelijk dat je om jezelf écht begint te lachen en dat helpt.

Stimuleer jezelf met Serotonine!
Serotonine is hét stemmingsregulerende gelukshormoon, ook wel bekend als het hormoon waardoor XTC je zo goed laat voelen. Serotonine wordt als het “feel good” hormoon gezien omdat het direct invloed heeft op ons gevoel van zelfvertrouwen en tevredenheid. Je lichaam maakt dit automatisch aan waarbij sommige mensen genetische factoren hebben die hun vermogen om serotonine aan te maken beïnvloeden. Maar, je kunt er zeker zelf ook wat aan doen!

Een tekort aan serotonine zorgt ervoor dat je je teneergeslagen voelt, geen motivatie hebt en eigenlijk ‘geen zin’ hebt. Een langdurig tekort kan zelfs depressie of angststoornissen veroorzaken. Een serotonine tekort komt niet alleen door een dinsdagdip, maar ook door tekort aan bepaalde voedingsstoffen, koolhydraten, lichaamsbeweging én zonlicht.

XTC (MDMA) verhoogt tijdelijk de hoeveelheid serotonine in je hersenen. Na deze piek, ontstaat er een tekort. Je lichaam kan dit zelf niet natuurlijk zo snel aanmaken. Dit zorgt voor de “dinsdagdip” maar ook een tekort aan serotonine door je levensstijl, kan dit veroorzaken. Langdurige tekorten kunnen je geheugen, slaap, eetlust, gevoelens, zelfvertrouwen, pijnprikkels, temperatuurregulatie en seksuele functies allemaal negatief beïnvloeden. Daarom is het beter om natuurlijke manieren te gebruiken om deze gelukshormonen te verhogen.

Het recept voor Serotonine!
Zorg ervoor dat je het aminozuur tryptofaan binnenkrijgt, dat helpt bij de aanmaak van serotonine. Voedingsmiddelen zoals kalkoen, kip, eieren, zuivelproducten, noten, zaden, tofu, en bepaalde peulvruchten bevatten tryptofaan. Koolhydraten helpen je hersenen om de tryptofaan op te nemen, kies hiervoor volkoren granen, groenten en fruit. Lichamelijke activiteit kan de serotoninespiegel verhogen; een wandeling of lichte oefening helpt al!

Maar bovenal kan blootstelling aan zonlicht de productie van serotonine direct bevorderen! Ga daarom regelmatig een luchtje scheppen, vooral tijdens zonnige dagen. Dit kan je gelijk helpen om je stress te verlagen; serotonine’s grootste vijand. Meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en andere ontspanningstechnieken kunnen helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een betere serotoninebalans.

Heb jij het gevoel je dat te gestresst bent? Ik kan jou hierbij helpen! Bekijk mijn coachingspagina of boek gelijk een afspraak!

Gebruik het beloningseffect en maak meer dopamine aan! 
Dopamine wordt vrijgegeven wanneer je doelen behaalt, je favo gerecht eet of genot en plezier ervaart! Dit gelukshormoon werkt als een boodschapper in de hersenen die zenuwcellen met elkaar laat communiceren. Het is belangrijk voor de functies van je zenuwstelsel zoals beweging, genot, aandacht, stemming en motivatie. Dopamine stimuleert motivatie, concentratie en plezier, wat leidt tot voldoening en vreugde!

Je kunt je dopamineproductie in de weg zitten wanneer je langdurige bepaalde drugs gebruikt en wanneer je tekortschiet in voedingsstoffen. Een tekort van dit gelukshormoon merk je door negatieve veranderingen in je stemming, verminderde motivatie, problemen met concentratie en slaapproblemen. Het kan zich ook uiten in vermoeidheid, spierpijn of andere fysieke klachten.

Het recept voor Dopamine!
Naast dat als een echte goalgetter je doelen behalen helpt, zijn er meerdere dingen die je kunt doen om je dopamineproductie een boost te geven! Eet voedingsmiddelen die aminozuren en vitaminen bevatten die nodig zijn voor de aanmaak van dopamine; bananen, avocado’s, noten, zaden, peulvruchten, vis en eieren. Ook voor dopamine kan regelmatige lichaamsbeweging niet ontbreken en is ontspanning door meditatie en mindfulness welkom.
Een goede nachtrust is erg belangrijk voor het goed functioneren van neurotransmitters, zoals dopamine. Duik regelmatig lekker je bed in op consistente tijden om voldoende dopamine aan te maken. Last but not least, draagt luisteren naar je favo muziek ook bij!

Knuffel wat af voor de aanmaak van meer Oxytocine! 
Oxytocine, het “knuffelhormoon” of ook wel “liefdeshormoon”, staat in verband met sociale binding en verbondenheid. Het komt vrij tijdens fysieke aanraking, zoals knuffels en aanrakingen, en speelt een onmisbare rol bij het opbouwen van vertrouwen, het versterken van relaties en het verminderen van angst. 

Je kunt een tekort aan oxytocine krijgen door stress: Oxytocine speelt een rol bij het verminderen van stress en angst. Door een tekort kun je stressvolle situaties intens ervaren en het kan leiden tot verhoogde angstgevoelens. De grote boosdoener voor oxytocine is een gebrek aan sociale interactie en intimiteit. Dit uit zich in sociale moeilijkheden zoals het onderhouden van relaties maar kan ook emotionele problemen veroorzaken. Een tekort kan gevoelens van afstandelijkheid, eenzaamheid en emotionele afstand en zelfs vervreemding van anderen veroorzaken. Daarbij is oxytocine ook betrokken bij seksuele opwinding en reproductieve functies. Maak je onvoldoende oxytocine aan? Dat kan zorgen voor problemen met je seksuele behoeftes en intimiteit. Maar geen zorgen, er zijn natuurlijke manieren zijn om deze gelukshormonen te verhogen.

Het recept voor Oxytocine!

Gelukkig kun je de afgifte van oxytocine een handje helpen! Door hand in hand te lopen, te knuffelen, seksueel intiem te zijn en ander prettig huidcontact te hebben kun je de aanmaak van dit gelukshormoon verhogen. 

Heb je geen partner? No worries! Positieve gesprekken hebben, regelmatige lichaamsbeweging, aan sociale activiteiten meedoen, de masseur bezoeken en je huisdieren knuffelen hebben ook direct een positieve invloed op de aanmaak van dit gelukshormoon! 

Ontwikkel sterke, ondersteunende relaties met partners, vrienden en familieleden. Door verbondenheid maak je oxytocine aan en ga jij je minder gestresst, angstig en vrolijker voelen! Kun je hier hulp bij gebruiken? Overweeg mij als je lifecoach!

Gelukshormonen maken; een levenslange kookles 
Één van de grootste menselijke verlangens is gelukkig zijn. Vaak wordt erover gesproken alsof het een eindbestemming is, maar dat is het natuurlijk niet. In onze menselijke ervaring krijgen we te maken met alle emoties; van fysieke pijn tot een hoge sexdrive en van intens geluk tot emotioneel verdriet. Gelukkig zijn er genoeg natuurlijke manieren om gelukshormonen te verhogen!

Laat deze hormonen het gerecht zijn naar een gelukkiger en vervuld leven! Weet je niet waar je kunt beginnen? Laat mij je helpen; vraag vrijblijvend een gesprek aan!

Verder lezen?

Natuurlijke manieren om gelukshormonen te verhogen: Hét geheim van je eigen geluk maken!

We weten allemaal dat we hormonen hebben en dat ze ongelooflijke invloed hebben op onze gesteldheid. Toch houden we hier vaak in onze levensstijl te ...

Wat is de betekenis van Cellulites

Hoe kom je af van Cellulitis? Het is geen ziekte, het is niet lelijk. Nu wellicht voel je gelijk weerstand. Dat klopt, de emotionele betekenis ...

Voor de ondernemende man

De man wil op zijn best zijn op de zaak. Voldoening halen uit zijn bedrijf. Een voorbeeld zijn voor zijn personeel. Ruimte hebben om nieuwe ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phoenix Lifestyle draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders